علامت تجاری منشور

روایت ها

متن کامل

تاریخچه اسرار آمیز گران ترین ادویه جهان



زعفران


نوشته: April Fulton

برگردان منشور

زعفران گران ترین ادویه جهان است که قیمت آن به دلایل قانع کننده تا 16 دلار در هر گرم بالا می رود. آن را از کلاله خشک شده نارنجی-قرمز رنگ گل زعفران بدست می آورند. اما قبل از این که زعفران بهاره را بکارید باید بدانید که این گونه خاصی است چون تعداد کروموزم های آن سه برابر تعداد کروموزم های پایه است. نمی تواند در طبیعت و بدون دخالت انسان رشد کرده یا تکثیر شود. گل بنفش زیبای آن با زحمت و دقت زیاد تکثیر شده و با دست برداشت می شود و فقط صبح ها شکفته می شود. هر قدر کشت آن دقیق تر باشد قیمت آن بیشتر می شود.

طبق اعلام سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل، ایران به لطف آب و هوای نسبتا" خشک و آفتابی و دانش کشاورزیش که از طریق نسل هایی از کشاورزان منتقل شده، 85 در صد زعفران جهان راتولید می کند. زعفران احتمالا" برای اولین بار در عصر برنز در یونان کشف شده اما اینک در سراسر اروپا و آسیا می روید.



مزرعه زعفران

عمر زعفران به قدمت تاریخ است. گفته شده که کلئوپاترا قبل از دیدن خواستگاران خود با شیر مادیان آغشته به زعفران استحمام می کرده است. جان اوکونل (John O’Connell) در کتاب ادویه: از الف تا ی می گوید: "زعفران برای رنگ کردن ژاکت پشمی لباس رقص باله زنان یونان باستان استفاده می شده؛ همچنین در لوازم آرایشی با گل اخرا، پیه، و موم زنبور عسل برای تهیه رژ لب، مخلوط می شده است." راهبان قرون وسطی در یافتند که مخلوط کردن یک چسب ابتدایی سفیده تخم مرغ و زعفران، لعاب زردی ایجاد می کند که می تواند به جای طلا در تهیه نسخه های خطی آنان استفاده شود.

و من شما را برای درست کردن پلو اسپانیایی یا ایرانی بدون مزه فلز مانند و مخلوط زرد درخشان زعفران به چالش می کشم، همین طور هم برای ده ها سبک خوراک ماهی، نان شیرینی، کیک، و پای که در سراسر جهان یافت می شود.

در طول تاریخ هم شفا دهندگان ازعفران برای درمان همه چیز از اندوه گرفته تا بواسیر استفاده کرده اند. مطالعات جدید نشان داده است سطح بالای آنتی اکسیدان هایی که در زعفران وجود دارد ممکن است به دفع التهاب بدن کمک کند و ممکن است برای درمان اختلال عملکرد جنسی و افسردگی مفید باشد. اما هنوز در مورد اثرات گزارش شده آن در بیماری های قلبی-عروقی و سرطان اتفاق نظر وجود ندارد.

طبق اظهار جان جرارد (John Gerarde) در کتاب مصور زیبای گیاهان دارویی، یا تاریخ عمومی گیاهان، که در 1597 منتشر شد، زمانی زعفران مثل یونجه در فضاهای عمومی روم برای برای تازه کردن هوا پهن می شد و حتی به عنوان یک پادزهر برای طاعون تجویز می گردید.

محبوبیت زعفران به عنوان یک دارو در قرون وسطی به اوج رسید، اما این در زمانی بود که رنگ کردن غذا ها هم، به خصوص برای مهمانی ها رایج بود. یک دستور پخت قو از کتاب آشپزی Le Viandier de Taillevent که در 1300 منتشر شد دستور تصویر نگاری بر روی پوست پرنده و سپس پختن آن روی یک سیخ را می دهد. وقتی پرنده روی آتش گذاشته شد "بایستی آن را زعفران اندود کرد و وقتی پخته شد در حالی که گردنش مستقیم یا تخت است باید آن را دوباره در پوستش قرار داد و روی پرها و سر با خمیری از مخلوط زرده تخم مرغ، زعفران، و عسل نوشت."

زعفران هنوز هم تداعی ناز و نعمت و زیبایی هر غذاست. خوشبختانه اندکی از آن برای مدتی دور از انتظار کفایت می کند.

منبع:news.nationalgeographic.com